• Fastighetsmäklarn
  • 073 - 247 02 50
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Tips

Så minskar du skatten på bostadsvinsten

Ta inte risken att missa viktiga avdrag och därmed betala onödigt hög skatt på din bostadsvinst. Läs igenom nedan punkter. Du kan även besöka nedan länk om försäljning av privatbostad på skatteverkets hemsida. Försäljning privatbostad

Dra av för renovering

Har du sålt din bostad och byggt om eller byggt till något i bostaden? Du får då dra av så kallade förbättringsutgifter när du deklarerar din bostadsförsäljning. En förutsättning är att dina sammanlagda kostnader har uppgått till minst 5 000 kronor under det kalenderår du har gjort förbättringarna. Reparationer och underhåll är bara avdragsgilla om du har gjort dem under de fem senaste åren.

Dra av för besiktning och mäklararvode

Har du inför din villaförsäljning anlitat en besiktningsman, tagit en försäkring mot dolda fel eller gjort en energideklaration? Det är utgifter som är avdragsgilla. Och glöm inte att dra av kostnaden för mäklaren.

Vi antar även här att du köpte din bostad för 2,8 miljoner kronor, och nu sålt den för 3 miljoner kronor. 

Mäklararvodet uppgår till 50 000 kronor och eftersom det handlade om en villaförsäljning så anlitade du en besiktningsman till en kostnad av 10 000 kronor. Drar du av för dessa kostnader minskar din skatt på bostadsvinsten med cirka 13 000 kronor.

Dra av för ränteskillnadsersättningen

Bytte du bank i och med din bostadsförsäljning, och löste du i så fall bundna lån? Då fick du sannolikt betala en straffavgift till banken för att du löste lånen i förtid. 

Om vi antar att du i dag har en bunden bolåneränta på 2 procent, och ett lån på 2,6 miljoner kronor så blir din ränteskillnadsersättning cirka 36 000 kronor. Ränteskillnaden räknas som ränta, och därmed minskar din skatt med 30 procent av beloppet. Normalt är denna uppgift förifylld av din bank på deklarationen. 

Dra av för lagfartskostnad och pantbrev

Säljer du en villa får du även dra av för utgiften för lagfart och pantbrev. Avgiften för lagfart är 1,5 procent av den summa du köpte huset för plus en avgift på 835 kronor. Nya pantbrev kostar 2 procent av pantbrevets belopp i stämpelskatt plus en avgift på 375 kronor.

Vi räknar igen att du köpte din bostad för 2,8 miljoner kronor, vilket innebär att kostnaden för lagfarten uppgick till 42 000 kronor. Drar du av den kostnaden minskar skatten med omkring 9 200 kronor.

Kvitta mot förluster

Om du sålde din bostad under fjolåret och samtidigt har en del aktie- och fondförluster från en fonddepå så kan du dra av 70 procent av dina värdepappersförluster mot den skattepliktiga delen av din bostadsvinst (22/30 av vinsten). Du kan inte kvitta förluster som finns i en kapitalförsäkring eller på ett investeringssparkonto. 

Lägsta belopp att ”plocka fram” om du har uppskov med beskattning av en tidigare bostadsvinst är 20 000 kronor. Den skattepliktiga delen av beloppet är 22/30, alltså 14 666 kr. Har du exempelvis en aktieförlust på 10 000 kr så kan du dra av 7 000 kr (70 procent av förlusten) mot uppskovet. På så vis blir din skatt på de 20 000 kronorna 2 200 kronor, i stället för 4 400 kronor.

Skjut upp en del av beskattningen

Du kan skjuta upp en del av beskattningen genom att begära uppskov. Tidigare fanns ett tak på 1,45 miljoner kronor, men för dig som sålde bostaden efter den 21 juni 2016 är det taket slopat under en fyraårsperiod. 

Observera dock att du i dag behöver betala en årlig skatt på 0,5 procent av uppskovsbeloppet.

Låna till att betala av uppskov

Att skjuta upp beskattningen av vinsten behöver dock inte vara det allra klokaste ur ekonomiskt synpunkt. Har du en uppskjuten vinst på en halv miljon kronor så innebär räntan på uppskovet att du får betala 2 500 kronor per år i skatt.

I relation till skatteskulden (som är 110 000 kronor, 22 procent av en halv miljon) motsvarar det beloppet en ränta på 2,27 procent. Inräknat möjligheten att dra av banklånet motsvarar kostnaden för uppskov en ränta på 3,25 procent.

Det kan därmed vara klokt att till och med överväga alternativet att ta ett lån för att lösa uppskovet. Om du i stället lånar 110 000 kronor av banken för att lösa uppskovet och där får en ränta på 1,5 procent, innebär det att räntekostnaden blir 1 150 kronor efter ränteavdrag. Det är 1 350 kronor mindre än de 2 500 kronor som Skatteverket tar ut i räntekostnad. Tänk dock på att om du utökar ditt lån så blir det ett så kallat tilläggslån som faller under amorteringskravet, med hårdare krav på amortering fastställd av Finansinspektionen.

Du löser uppskovet enklast via Skatteverkets e-tjänst eller blankett K2.

  • Fastighetsmäklarn
  • 073 - 247 02 50
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Fri värdering!

Vi känner till prisutvecklingen i ditt område och har kontakt med köpare på jakt efter en bostad som din. Fyll i formuläret så återkommer vi inom kort.

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för ert meddelande!

Vi återkommer inom kort!

Be oss bevaka marknaden

Fyll i formuläret och beskriv vad ni letar efter så återkommer vi när vi hittar något som passar.

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för ert meddelande!

Vi återkommer inom kort!

Nyproduktion

Fyll i formuläret så återkommer vi till dig inom kort. Tack!

Var vänlig och kontrollera formuläret. Tack!

SKICKAR

Tack för ert meddelande!

Vi återkommer inom kort!